نرمافزارهای فنی و مهندسی به ویژه نرمافزارهایی که در زمینه طراحی و شبیهسازی فرایند کاربرد دارند، امروزه از ابزارهای مهم و اصلی در طراحی و توسعه در صنایع نفت و گاز و پتروشیمی میباشند که استفاده از آنها در فرایندهای فوق امری بدیهی و لازم شناخته شده است.
واحد سیستمهای فرایندی با توجه به امر فوق وظیفه تهیه و شناسایی و انتخاب اینگونه نرمافزارها را که در سطح صنعت نفت کاربرد وسیع و همگانی در تمامی واحدهای صنعتی اعم از پالایشگاهی، پتروشیمی و صنایع گاز و همچنین واحدهای مهندسی و طراحی دارند را، به عهده دارد. به منظور کاهش هزینه تهیه اینگونه نرمافزارها که قیمتهای بسیار بالایی دارند و همچنین ایجاد یکپارچگی در استفاده کلیه واحدها از بهترین و مناسبترین نرمافزارهای موجود، ایجاد هماهنگی بین واحدهای مختلف و تهیه نرمافزارها به صورت یکجا و ارائه سرویسهای جانبی و خدمات پشتیبانی از جمله آموزش کارشناسان در واحدهای مختلف، رفع اشکالات پدید آمده و پاسخگوئی به سوالات عملی و تخصصی، تمرکز ارائه خدمات لازم را میطلبد که این امر به عهده سیستمهای فرایندی است.
در این راستا تاکنون نرمافزارهای زیر تهیه و در اختیار کلیه واحدهای صنعت نفت قرار داده شده است.
•PROII : نرمافزار شبیهسازی فرایند با کاربرد عمومی در کلیه واحدها
•PIPEPHASE : نرم افزار طراحی و شبیهسازی خطوط لوله با کاربرد در واحدهای استخراج و انتقال
•HEXTRAN : نرمافزار طراحی و شبیهسازی مبدلهای حرارتی با کاربرد عمومی در کلیه واحدها
• HYSYS : نرمافزار شبیهسازی فرایند با کاربرد عمومی در کلیه واحدها
•TASC : نرم افزار شبیهسازی و طراحی مبدلهای حرارتی
•ACOL : نرمافزار شبیهسازی و طراحی مبدلهای هوایی
•PIPESY : نرمافزار شبیهسازی و طراحی خطوط لوله با کاربرد در واحدهای تولید و استخراج نفت
•PARS PLANT : نرمافزار طراحی و شبیهسازی تاسیسات و لولهکشی (Piping)
•ASPENT : نرمافزار شبیهسازی و طراحی فرآیندهای شیمیایی و پلمیری
•PETROSIM : نرمافزار شبیهسازی فرآیندهای پالایشگاهی
•OIL MANAGER : نرمافزاری جهت تبدیل دادههای آزمایشگاهی نفتخام و منحنیهای تقطیر به ورودیهای قابل استفاده در نرمافزار شبیهسازی فرآیند HYSYS
•نرمافزار پارس پلانت (Pars Plant) : شبیهسازی و مدلسازی تاسیسات صنعتی، جانمائی و مدل کردن تجهیزات و تهیه لیست مصالح مصرفی و تولید نقشههای اجرائی به همراه جزئیات و نقشههای ایزومتریک
•نرمافزار پارس مپ (Pars Map) : تهیه نقشههای As Built به کمک دوربینهای دیجیتالی و لیزری و تولید تصاویر پانوراما (Panorama) و متحرک از تصاویر دیجیتال در یک فضای سه بعدی به کمک این نرمافزار اطلاعات سایتهای مختلف صنعت نفت نگاهداری شده و اطلاعات فنی به تجهیزات و قطعات Link گردیده.
به دنبال موفقیتهای چشمگیر جمهوری اسلامی ایران در حوزههای انرژی هستهای، فناوری ماهواره، سلولهای بنیادی، اینک پدیدهای جدید در عرصۀ فناوری اطلاعات صورت گرفته است، مجموعه نرمافزارهای فنیمهندسی بسیار پیشرفته تحت نامPars Plant توسط جمع کثیری از متخصصین، نخبگان علمی و فنیمهندسی شرکت پارلاصنایع با بیش از ربع قرن تحقیق و تلاش و پیگیری بیوقفه با استفاده از فناوری پیشرفته اطلاعات ( AIT) با همکاری و همیاری مدیریت فناوری اطلاعات و ارتباطات شرکت ملی نفت ایران جناب آقای مهندس تولائی، برای اولین بار در ایران طراحی، تولید و به بهرهبرداری رسید.
مجموعه نرمافزارهای فنیمهندسی Pars Plant "در طراحی و شبیه سازی واحدهای فرآیندی پلنتهای، نفت، گاز، پتروشیمی، نیروگاهی، صنایع شیمیایی، تأسیسات مرکزی کارخانهها صنعتی و علیالخصوص در تهیه نقشههای As Built پروژهها کاربرد دارد. " محصولات مشابه خارجی این نرمافزار، نرمافزارهای فنیمهندسیPDMS, PDS, AutoPlant, CadWorx, Cadpipe و... میباشند که در مهندسی تفصیلی تأسیسات نفتی کاربرد دارند. به نظر بسیاری از کارشناسان سرعت، دقت، کیفیت و قابلیتهای مجموعه نرمافزارهای Pars Plant نسبت به تمامی نرمافزارهای مشابه خارجی بالاتر و آموزش و راهبری آن راحتتر میباشد.
نرمافزارهای فوق با تعداد نسخ زیاد و با هزینه کم که گاه تا یک دهم قیمت پیشنهادی برای تهیه یک نسخه میرسد برای استفاده در سطح صنعت نفت تهیه شده است که هم اکنون آخرین نسخه از نرمافزار HYSYS و نرمافزارهای وابسته در قالب یک بسته نرمافزاری در بیش از هفتاد واحد پالایشگاهی، پتروشیمی، گاز و شرکتهای فنی و مهندسی وابسته در حال استفاده است. آموزش استفاده از نرمافزارهای تهیه شده به عهده این واحد است که تاکنون برای کارشناسان واحدهای استفاده کننده، کلاسهای آموزشی در محل اداره آموزش واحد فناوری اطلاعات و ارتباطات و یا با اعزام کارشناسان واحد در محل مورد نظر، دورههای آموزش برگزار شده است.
همکاری با دانشگاههای کشور به خصوص دانشگاه صنعت نفت همانند پذیرش کارآموز و همچنین انجام پروژههای کارشناسی و کارشناسی ارشد که نیاز به استفاده از نرمافزارهای موجود دارند از جمله فعالیتهای این واحد است. در حال حاضر دانشگاه صنعت نفت با در اختیار داشتن نسخ اصلی نرمافزارهای شبیهسازی و طراحی و همچنین نرمافزارهایی در زمینه مخازن نفتی و شبیهسازی چاهها و غیره غنیترین دانشگاه کشور از نظر نرمافزارهای شبیهسازی و طراحی فرایند است.
بررسی تخصصی و ارزیابی فنی نرمافزارهایی که واحدهای مختلف به صورت موردی درخواست تهیه آنها را دارند و نیاز به کسب مجوز شورای فناوری اطلاعات صنعت نفت را دارند نیز در این واحد انجام میگیرد. تهیه اطلاعات شرکتها و سازمانهایی که در زمینه تولید نرمافزارهای فوق فعالیت میکنند در سطح جهان و همچنین در کشور و انتخاب بهترین نرمافزار در زمینههای گوناگون فنی و مهندسی، از جمله فعالیتهای دیگر این بخش است. ارائه سمینارها و کارگاههای آموزشی به منظور آشنایی کاربران صنعت نفت با نرمافزارهای جدید و ارائه آخرین تغییرات انجام شده در نرمافزارهای موجود نیز فعالیت دیگر این واحد است که به عنوان آخرین نمونه سمینار برگزار شده در مرداد ماه ٨٤ بوده که نزدیک به دویست نفر از کارشناسان واحدهای مختلف نفت در سراسر کشور در آن حضور داشتهاند و به اتفاق خواهان به کارگیری نرمافزار معرفی شده و تهیه آن از طرف این بخش بودهاند.